AMSTERDAM - Volgens de dagelijkse restaurantgasten, ofwel de bezoekers van de online restaurantgids Iens, is De Librije in Zwolle het meest populaire restaurant van Nederland.

Op basis van de 63.476 recencies die de website het afgelopen proefjaar ontving, is de Iens Toppers 2011 samengesteld, een lijst van populairste restaurants van Nederland.

De Librije in Zwolle staat als beste restaurant bovenaan de lijst, gevolgd door Boreas in Heeze en Oud Sluis in Sluis. De restaurants werden beloond met een raamsticker, die ervoor zorgt dat de Iens Toppers goed te herkennen zijn.

Verschillende lijsten

De lijst is gebaseerd op de mening van de restaurantbezoekers en het cijfer dat zij geven aan het eten. Naast een algemene lijst, zijn er ook lijsten voor decor en service.

De proevers van Iens bepaalde dat 't Amsterdammertje in Loenen aan de Vecht een uitstekend restaurant is, nog voordat Michelin een ster aan hen uitreikte.

Dagelijkse bezoekers

"In tegenstelling tot culinaire magazines zijn de Toppers lijsten van Iens door de dagelijkse bezoekers samengesteld. Het word of mouth effect valt niet te onderschatten. Mensen die van lekker eten houden, nemen sneller van andere liefhebbers aan waar je bijvoorbeeld de lekkerste steak kunt eten of waar de beste service is", zegt Iens Boswijk, oprichter van de online restaurantgids.