AMSTERDAM - De stylisten van WeLikeFashion vertalen voor NU.nl wekelijks een catwalktrend naar de kledingkast. Dit keer een lofzang voor het chique lagenspel.

Omarm het verlangen om als wereldnomade over de straat te flaneren met de vooruitstrevende stijl van het najaar, een lagenspel voor de stadse globetrotter. Voor het komende decennium zetten ontwerpers als de zusjes Mulleavy van Rodarte en 'grondlegger' Issey Miyake met verve een gewaagd silhouet neer.

Gejaagd door onconventionele ideeën over mode, werd het silhouet echter al in de jaren ‘80 geïntroduceerd door Japanse ontwerpers als Rei Kawakubo en Miyake die uniseks en imperfectie tot schoonheid verheven en hiermee Parijs op zijn grondvesten deden trillen. Aansluitend op duistere winterdagen past de gelaagde trend perfect in de garderobe van elke overwinterende Europese. Al is de volumineuze vorm na de jaren tachtig nooit helemaal doorgebroken bij het ‘gewone’ publiek.

Welgevormd

Op de catwalk van Prada recyclede zelfs pionier Miuccia weinig verrassend de vorige eeuw met welgevormde modellen als Lara Stone, gestoken in klassiekers uit de jaren negentig en met bijenkorf-achtige kapsels uit de jaren zestig. Opvallend aan de 'gestapelde', avant-garde visie van onder meer het Californische Rodarte is dat, hoewel minder draagbaar, de afsluiting van dit decennium ook een 'meer-is-meer' aanpak viert. Combinaties aan bloemrijke chiffons, vintage kant en deels verbrand fluweel mogen naar hartenlust gedragen worden, al is enig modeperspectief wel vereist.

Of het uitgebalanceerde lagenspel daadwerkelijk een uitgesproken trend is, kan als vraag bestempeld worden. Zo verwijst de nomade als muze naar een etnische en spirituele geest waarbij, terwijl de aarde opwarmt, wegwerpcultuur van de snelle mode juist in de wind wordt geslagen.

Luxe en prints

Chique kleedgedrag draait om nieuwe luxe waarbij 'slow fashion' (collecties die zich distantiëren van de grillen van de tijd en dus modetrends) de geraffineerde boventoon voert. Op het toneel van Missoni weliswaar nog geen 'groene' stylisten, maar wel een ode aan de festivalgangers van Burning Man waarmee de emotionele connectie tussen mode en mens wordt gemaakt.

Cavalli's tijdloze dierenprints transformeren naar fantasieprints dit kleurrijke najaar en zoeken hier en daar een schittering met fris metallic. Geen lagenspel bij elke designer dit seizoen, maar sprookjespatronen complimenteren deze non-trend wel, waarbij gebruik wordt gemaakt van een kleurenpalet als bordeaux, oker en antraciet.

Ter afwisseling van de romantische bloemenprints van afgelopen zomer, weten ook ontwerpers als Dolce & Gabanna de modeliefhebber mee te voeren naar koude hooglanden en Mongoolse vergezichten waar de zonsondergang in een kleurexplosie het woeste landschap als het ware in lichterlaaie zet.

Style tips

Stijliconen met durf vluchten in breisels met verschillende texturen, een vleugje (nep) bont, tal van kleuren die weliswaar vloeiend in elkaar overlopen en hier en daar verrassen met een etnisch patroon. Gewapend in winterse lagen veroveren rijke prints en luxe materialen de sleutel voor modisch succes.

De Miyake's van deze wereld hadden weliswaar de fragiele figuurtjes van Aziatische vrouwen voor ogen, maar ook de westerling pakt zichzelf modebewust in vele lagen. Op de winterse straten draait het om een feeëriek jurkje overgoten met warme vesten en een overvloed aan wollen of mohair shawls die ook diagonaal over de taille en heup gestrikt kunnen worden. Ongeneeslijk gevallen voor de mode van de vorige eeuw? Subtiel mogen de jaren tachtig nog even in de spotlights door te combineren met een ruimvallende beenwarmer.

Trend Report: Geslaagde stadsnomade