AMSTERDAM - Het merk Emu Australia heeft een rechtzaak gewonnen die Ugg Australia tegen het bedrijf aanspande. De rechter besliste hierbij dat de termen ‘ugg’ of ‘ugg boots’ vrij gebruikt mogen worden en niet geclaimd mogen worden door Ugg Australia.

In een verklaring tegen de website The Australian reageerde Emu Australia geamuseerd te zijn over de geformuleerde aanklacht door Ugg Australia. Hierin staat namelijk dat klanten in de war kunnen raken bij het kopen van de ugg producten doordat niet duidelijk is of het wel om schoenen van Ugg Australia gaat.

Volgens Emu wordt de term ugg zowel in Australië als Nieuw Zeeland simpelweg gebruikt om een laars met schapenvacht aan te duiden. Zo zouden er alleen al in zowel Australië als Nieuw Zeeland meer dan 70 geregistreerde merkenrechten zijn voor de term ugg.

Ugg Australia legt de aanklacht uit. ''De rechtszaak die is aangespannen in de Verenigde Staten valt onder het merkenrecht dat geldt in de Verenigde Staten, waarbij de exclusieve rechten voor de merknaam Ugg in ons bezit zijn'', aldus Errin Cecil-Smith, vertegenwoordigster van het merk.

Eerdere aanklacht

Het is niet de eerste keer dat Ugg Australia een rechtszaak begint omwille van de merknaam Ugg. In 2006 werd een klein familiebedrijf genaamd Mortels Sheepskin ook voor de rechter gedaagd door het Australische bedrijf.