AMSTELVEEN - Nederlanders zijn van plan de komende zomer een tot twee keer op vakantie te gaan; gemiddeld 1,8 keer en dat is weer minder dan deze zomer, toen we gemiddeld 2,1 keer op vakantie gingen.

Dat blijkt uit grootschalig consumentenonderzoek van Intomart GfK in opdracht van reiskoepel ANVR, waarvan de resultaten vrijdag zijn gepubliceerd.

Ook al boette Nederland afgelopen zomer in als vakantiebestemming ten opzichte van het jaar daarvoor, in de plannen voor komend zomerseizoen komt het eigen land als meest geliefde bestemming uit de bus.

Een derde van de Nederlanders wil een vakantie hier doorbrengen. Vooral ouderen blijven graag dicht bij huis.

Azië

Uit het onderzoek blijkt dat mensen die hun vakantie in Nederland doorbrengen dat vaak niet voor het eerst doen. Verre bestemmingen, zoals de VS of Azië worden wel vaak voor het eerst bezocht.

Verreweg de meeste mensen willen tijdens hun vakantie ''gewoon relaxen'' aan het strand of anderszins. Bij jongeren en hoogopgeleiden zijn stedentrips en rondreizen gewild.

Ongeveer een kwart van de ondervraagden gaf aan komende zomer meer geld uit te geven dan vorig jaar. Zo'n 12 procent van de mensen denkt juist minder uit te geven. Er wordt dan vooral bezuinigd op de accommodatie. Degenen die meer uitgeven, steken dat juist ook in luxere faciliteiten tijdens het verblijf of in de manier waarop ze erheen gaan.