AMSTERDAM - Dinsdagavond ging er een gelimiteerde editie van de Hermes Birkin tas onder de hamer bij veilinghuis Christie's. Een anonieme bieder legde omgerekend 58.200 euro voor het accessoire neer, een nieuw record.

Volgens Pat Frost, manager bij Christie's op het gebied van mode en textiel, doen vrouwen alles voor een Hermes Birkin tas. "De Birkins en de Kellys zijn de meestgezochte tassen", aldus Frost.

"Het interessante is dat, ondanks ze natuurlijk door rijke mensen worden gekocht, we nooit dezelfde mensen in de zaal zien. Het schijnt dat vrouwen zoeken naar de perfecte Hermes tas en als die eenmaal gevonden is, zijn ze klaar", zo voegt Frost eraan toe.

Record

Dinsdagavond werden er in totaal 51 Hermes handtassen geveild, waarvan de krokodillenleren Birkin uit 1998 alle records brak met het bedrag van 58.200 waarvoor hij verkocht werd, zo meldt Daily Mail.

Volgens Frost zijn de tassen zo duur door het exotische leer dat er voor wordt gebruikt, krokodil, hagedis, alligator en struisvogel. De krokodillenleren tassen zijn het duurst, en hoe lichter de kleur, hoe meer de tas waard is. Het schijnt extreem moeilijk te zijn om de huid succesvol te verven. Daarnaast is de levering van krokodillenleer ook gelimiteerd.

Gelimiteerd

"Hermes geeft geen details vrij over hun distributie en productie, maar ik weet dat de winkel in Sloane Square in Londen maar vier krokodillenleren tassen per jaar krijgt om te verkopen.

De goedkoopste tas die bij Christie's werd geveild, ging voor iets meer dan 5.000 euro weg. Normaal gesproken staat er een wachtlijst van zes jaar voor de gewilde tassen.