AMSTERDAM - Jongens komen tegenwoordig een jaar eerder in de puberteit. Waar deze in 1970 nog begon op 13-jarige leeftijd, krijgen de jongens van nu er als 12-jarigen al mee te maken.

Een Bulgaars onderzoek met 6.200 gezonde jongens wees uit dat jongens zich ontwikkelen vanaf 12 jaar. De resultaten hiervan werden door een medisch centrum in Los Angeles naast een vergelijkbaar onderzoek uit 1970 gelegd.

Van meisjes is al langer bekend dat de puberteit zich op steeds jongere leeftijd aandient. Nu blijkt echter dat ook jongens op steeds jongere leeftijd te maken krijgen met groei en ontwikkeling, zo meldt Daily Mail.

Veertig jaar geleden startte de seksuele ontwikkeling van jongens tussen de 13 en 16 jaar. Uit het recente onderzoek blijkt echter dat deze start is verschoven naar een leeftijd van 12 tot 15 jaar.

Groter

In het onderzoek werden lengte, gewicht, grootte van de testikels, lengte van de penis en de omtrek daarvan gemeten.

Terwijl de penis vanaf de geboorte geleidelijk groeit tot een volwassen grootte, start de groei van de testikels pas vanaf ongeveer 11 jaar, zo wees het onderzoek uit. Beiden groeien echter het snelst in de leeftijd van 12 tot 16 jaar en blijken groter te zijn dan de genitaliën van de onderzochte jongens in 1970. Met 17 jaar is dit verschil echter alweer verdwenen.

Oorzaak en gevolg

"Er zijn diverse factoren aan te wijzen die een rol kunnen spelen in de snelle ontwikkeling bij jongens, denk hierbij aan het milieu, voeding, educatieve en genetische factoren. Het blijft echter onduidelijk welk effect een vroege puberteit zou kunnen hebben op de gezondheid van mannen", aldus Dr. Deepinder, die het onderzoek leidde.