AMSTERDAM - Oudere mannen tussen de 75 en 95 willen graag seks, hoewel ziektes en een tekort aan mogelijkheden tot seks hen ervan weerhoudt, zo ondervonden Australische onderzoekers.

Het onderzoek, uitgevoerd door de West-Australische universiteit, vroeg meer dan 2.700 mannen tussen de 75 en 95 over gezondheid, relaties en seksuele activiteit, zo meldt Reuters.

Het mannelijke hormoon testosteron werd duidelijk gelinkt aan hoe vaak een man boven de 75 nog seks heeft. Volgens de onderzoekers moeten dokters meer onderzoek doen om te kijken of hormoontherapie een positief effect op ouderen kan hebben.

Te weinig

"We dachten dat de oudste mannen het minst actief waren op seksueel gebied, maar voor een vijfde van de mannen tussen de 90 en 95 jaar, bleek seks nog belangrijk", zo meldt het onderzoek.

Van degenen die seksueel actief waren, bleek meer dan 40 procent ontevreden over de kwantiteit vrijpartijen. Meer dan 30 procent van de ondervraagden bleek seksueel actief in het afgelopen jaar, terwijl 48 procent aangeeft dat seks belangrijk is, en dat ze het zouden willen maar het niet kunnen.

Oorzaken

Daarbij spelen leeftijd, de hoeveelheid testosteron, een partner die niet wil en verschillende ziektes als diabetes of prostaatkanker een rol.

Meer dan 40 procent van de mannen die recentelijk geen seks hadden, zegt daar ook geen interesse in te hebben.