AMSTERDAM - De Britse ontwerper Alexander McQueen krijgt ondanks zijn overlijden in februari de Outstanding Achievement award tijdens de British Fashion Awards.

De award werd maandag door de British Fashion Council in het leven geroepen en staat voor de enorme impact die het werk van de ontwerper op de modewereld had.

McQueen won vier keer de prijs voor Britse Ontwerper van het Jaar en werd wereldwijd aanbeden voor onder andere zijn vlijmscherpe ontwerpstijl en de manier waarop hij zijn collecties in Londen, New York en later ook in Parijs presenteerde.

Film

Om zijn leven en werk te herdenken, opent de avond van de awarduitreikingen dinsdagavond met een film waarin de meest bijzondere stukken van de ontwerper getoond zullen worden. De film is geregisseerd door Nick Knight en wordt ondersteund door muziek van Björk, zo meldt Telegraph.

Volgens Harold Tillman, woordvoerder van de British Fashion Awards was de keuze voor de Outstanding Achievement Award niet moeilijk. "Er was maar één persoon die we deze award konden geven dit jaar, Lee McQueen", aldus Tillman.