AMSTERDAM - Beautyingrediënten te over die enkel het resultaat zijn van hardwerkende marketingafdelingen. De website Cosmopinie kijkt verder dan een populair merk of commercie en houdt beautyingrediënten uitgebreid tegen het licht. Deze week: Soja.

Op Cosmopinie staat informatie over cosmeticaproducten, beautytrends en -ingrediënten. Tal van ingrediënten die voorkomen in voeding, worden ook in cosmetica gebruikt. Een voorbeeld van een dergelijk ingrediënt is soja.

Soja wordt gebruikt in ontzettend veel consumentenproducten, meer dan vaak gedacht wordt. Zo worden er onder andere vleesvervangers, margarine en melkvervangers van gemaakt. Ook in cosmetica wordt soja (of producten ervan) verwerkt.

Glycine Soja

Een veelgebruikt sojaproduct in cosmetica is Glycine Soja, zo ook te herkennen op de INCI lijst. Dit is olie van soja die rijk is aan proteïnen (eiwitten). Deze 'dry oil' is ook geschikt voor de vettere huidtypes.

Glycine Soja functioneert als een Natural Moisturizing Factor, afgekort NMF. Dit betekent dat het lijkt op huideigen olie en de huid zo helpt om vocht vast te houden. Het houdt de intercellulaire stof, ín de huid, tussen de huidcellen, op peil en zorgt er zo voor dat de huid er gehydrateerd en gezond uit ziet. Tegelijkertijd ondersteunt dit het natuurlijke vermogen van de huid om zich te herstellen

Voedingssupplementen

Ook wordt vermeend dat soja in voedingssupplementen de huid van binnenuit kan verbeteren dankzij aglycone (isoflavonen), al is er nog onvoldoende wetenschappelijk bewijs dat deze bewering ondersteunt.

De gezondheidsrisico's die verbonden zijn aan (glycine) soja in cosmetica zijn nihil.

Gerecenseerde producten met soja-bestanddelen

Paula's Choice Resist Barrier Repair moisturizer - beoordeling: 4.7 uit 5

The Body Shop Wild Cherry body butter - beoordeling: 3.7 uit 5

RoC Minerso Anti-brown spot care SPF 50+ - beoordeling: 4.2 uit 5