AMSTERDAM - De stylisten van WeLikeFashion vertalen voor NU.nl wekelijks een catwalktrend naar de kledingkast. Dit keer een lofzang voor fluweel.

Het heerlijk avondje is gekomen. Met zijn rood fluwelen tabberd zet Sinterklaas dit seizoen een ware trend. Voordat deze verkeerd geïnterpreteerd wordt, ga niet op zoek naar trendy religieuze gewaden, want die zijn er niet. Fluweel is er wel, in overvloed en in verschillende stijlen van grungy tot chic.

De basis van fluweel is zijde. Fluweel moet niet verward worden met velours, want dat is de goedkopere variant. De basis daarvan is meestal katoen, waarin lycra wordt gebruikt om het meer stretch te geven.

Fluweel komt en gaat. In de jaren zestig en zeventig werden jasjes en broekpakken van de stof gedragen. In de jaren negentig was er de grungelook, fluweel met een rauw randje, vaak gedragen met zware make-up en stoere laarzen. In de herfst/winter collecties van 2010 wordt fluweel getoond zoals het ooit begon.

Verschillende stijlen

Marc Jacobs, Chloe en Zac Posen presenteren fluweel als: klassiek, luxueus, elegant en koninklijk. Wel zijn er duidelijke verschillen in stijl. Ralph Lauren gebruikt donkere kleuren en Burberry is juist kleurrijk. Cavalli en D&G gebruiken gedrapeerd fluweel, geïnspireerd door bohemien luxe. Er is een mix te zien van jurken met getailleerde jassen, korte jasjes met harembroeken, hotpants met lange jassen. Elk silhouet is mogelijk met deze stof.

De cape is weer terug deze herfst. In al z’n eenvoud een must-have, vooral van wol, in beige tinten. Kies liever niet voor de cape in fluweel en vooral niet in zwart, want Harry Potter of Dracula zijn zelfs met Halloween passé.

Style tips

Fluweel was op de catwalk uitbundig te zien, het liefst zoveel mogelijk en over de top. Daar is goed mee te experimenteren met een slank postuur. Ben je iets voller, houd het dan simpel en rustig. Fluweel is ook sexy en benadrukt de vrouwelijke rondingen. Kies voor de femme fatale look dus voor een little black dress in fluweel.

Wie het zekere voor het onzekere wil nemen, mixt fluweel met andere materialen als vilt, wol, leer en zelfs nylon. Kies niet altijd voor veilig zwart. Durf te experimenteren met goud, paars, groen of rood fluweel. Nee, die Sinterklaas is zo gek nog niet.

Trend Report: Fluweel