AMSTERDAM - Lauren Santo Domingo lanceert in februari 2011 de webshop Moda Operandi, een site die de mogelijkheid biedt om designerkleding bijna direct vanaf de catwalk te bestellen.

Op de webshop, die tijdens New York Fashion Week wordt gelanceerd, zetten ontwerpers binnen 48 uur na hun catwalkshow de kleding te koop.

Leden kunnen de kleding aanschaffen met een aanbetaling van 50 procent van het totale bedrag, waarna de items binnen ongeveer vier maanden worden geleverd. Wanneer de bestelling na ontvangst niet bevalt, kan deze gewoon teruggestuurd worden.

Lauren Santo Domingo, oprichtster van het initiatief, sloeg voor de realisatie de handen ineen met Aslaug Magnusdottir, die voorheen werkzaam was bij de Gilt Group, zo meldt New York Magazine.

Lange tussenperiode

Magnusdottir is ervan overtuigd dat het te lang duurt voordat de kleding van de catwalk in de winkels belandt. Hij zegt dat catwalkshows een enorm enthousiasme in mensen losmaakt, maar dat dat enthousiasme vaak al weg is wanneer de stukken te koop zijn.

"De grote toppers zijn dan meteen uitverkocht en de rest belandt in de uitverkoop", aldus Magnusdottir.

Ontwerpers

Ontwerpers die al hebben toegezegd mee te doen aan de verkoop op de webshop zijn onder andere Thakoon, Proenza Schouler, Prabal Gurung, Narciso Rodriguez, Vera Wang, Alexander Wang en Giambattista Valli.

De oprichters verwachten een ledenaantal van 100.000 in het eerste jaar.