AMSTERDAM - Toen Adriana Lima vier maanden zwanger was van haar eerste kind, vroeg modemerk Givenchy de Braziliaanse schone mee te lopen in de catwalkshow. Uiteindelijk ging het niet door, maar zwangerschap is voor veel modellen geen pauze meer in hun carrière.

Adriana Lima is niet de enige die gevraagd werd om haar dikke buik aan het modepubliek te tonen. Zo liep Miranda Kerr de show van Balenciaga in september in Parijs, terwijl zij zes maanden in verwachting was.

Gisele Bündchen deed een show met een zichtbaar zwangere buik, namelijk die van Colcci tijdens Sao Paulo Fashion Week. Jourdan Dunn kreeg zelfs een extra vulling om haar middel gebonden, om haar al zwangere buik groter te laten lijken voor de show van Jean Paul Gaultier.

Tijdschriften

De zwangere modellen liepen niet alleen mee in de catwalkshows van het afgelopen jaar, zij sierden ook tal van covers van tijdschriften. Zo poseerde Claudia Schiffer, volledig naakt, met haar bolle buik voor de Duitse Vogue en stond Miranda Kerr op de voorkant van de Australische variant van het tijdschrift.

Alessandra Ambrosio vertelt dat ze toen zij zwanger was in 2008 diverse aanbiedingen van tijdschriften afwees. Zij koos voor haar rust, thuis in Brazilië, zo meldt New York Magazine.

Elle

Joe Zee, creatief directeur bij de Amerikaanse Elle, zette Cindy Crawford in 1999 al naakt en zwanger op de cover van W. Hij denkt dat de mode-industrie zwangere modellen voortaan als normaal behandelt.

"In het verleden wisten redacteuren waarschijnlijk niet hoe ze zwangere modellen moesten kleden. Ik wil niet zeggen dat het iets elegants is, het is gewoon een deel van de modewereld geworden", zo meldt Zee.

"Het feit dat die modellen zwanger zijn, wil niet zeggen dat ze niet kunnen werken. Als het in het verhaal past en in het idee en als het een prachtige meid is, waarom niet?", zo voegt hij eraan toe.