AMSTERDAM - Ruim één op de drie modewinkels in Nederland verkoopt artikelen met daarin bont verwerkt of artikelen geheel van bont. Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd onder 176 winkel- en filiaalbedrijven. Daarnaast is de bontverkoop met ongeveer 10 tot 15 procent gestegen.

Aan het onderzoek, uitgevoerd in opdracht van het Nederlands Bont Instituut, brancheorganisatie van de bonthandel in Nederland, namen winkels deel in damesmode, herenmode, kinderkleding en sportkleding. In al deze marktsegmenten wordt bont verkocht.

Het totaal aantal verkochte artikelen met bont in 2009 wordt geschat op circa 590.000 stuks verkocht door circa 4.600 verkooppunten. De toename van de bontverkoop in Nederland voor 2010 wordt geschat op 10 tot 15 procent.

Konijn en nerts

Konijn is de meest voorkomende bontsoort in artikelen met daarin bont verwerkt, gevolgd door wasbeer en vos. Konijn wordt wederom het meest gebruikt voor artikelen geheel vervaardigd van bont, met nerts als een goede tweede.

Ron Haarman, woordvoerde van het Nederlands Bont Instituut is allerminst verbaast. ''Het gaat om een maatschappij brede trend die zichtbaar is in alle marktsegmenten en voor alle doelgroepen. Van 'streetwise' mode voor jongeren tot de ultra chique van de PC Hooftstraat."

Verbetering imago

Volgens de detaillisten is het imago van bont verbeterd door het grote aanbod in het modebeeld, de volgens hen verminderde weerstand tegen bont en de toegenomen transparantie over de herkomst.

"Dit sluit goed aan bij wat wij zien", aldus Haarman. "Internationaal en nationaal vernieuwen topontwerpers en merken telkens weer het beeld van bont." Haarman noemt Viktor & Rolf, Mart Visser, Frans Molenaar en Claes Iversen als ontwerpers die daar zo hun steentje aan bijdragen.

Verschrikkelijk

Nicole van Gemert, directrice van de Stichting Bont voor Dieren, vindt de toename verschrikkelijk. "We zijn ons ervan bewust dat de verkoop is toegenomen en dat vinden we verschrikkelijk. Aan ons is de taak om de mensen duidelijk te maken in welke omstandigheden deze dieren leven", zo meldt zij tegen NU.nl.

"Veel mensen zijn zich er namelijk niet van bewust dat de dieren alleen worden gehouden voor hun pels. Jongeren denken vaak dat het restafval is van vlees dat wordt gegeten. Ik heb nog nooit een wasbeer gegeten", aldus van Gemert.

Ze voegt daar nog aan toe dat ze eigenlijk blij is dat het 'maar' eenderde is. "We proberen zoveel mogelijk winkels aan onze kant te krijgen en dat lukt aardig. Eenderde verkoopt bont, tweederde niet, wij zijn dus nog steeds aan de winnende hand."