AMSTERDAM - Karl Lagerfeld lanceerde dinsdag zijn nieuwe Pirelli-kalender voor 2011 in Moskou. Lagerfeld koos voor een editie gebaseerd op de Griekse mythologie waarvoor hij onder andere de Nederlandse Lara Stone fotografeerde.

Model Lara Stone poseerde als Aphrodite, de godin van de liefde in de Griekse mythologie en actrice Julianne Moore deed zich voor als godin Hera.

In deze nieuwste editie van de jaarlijkse kalender, die de naam Mythology draagt, staan ook vier mannelijke modellen die zilverkleurige stukken vis dragen.

Lagerfeld alias Homerus

Mode-ontwerper Karl Lagerfeld schoot zelf de foto’s en koos de mythes van het oude Griekenland als thema. Als kind las hij namelijk graag boeken in deze categorie.

“Toen ik leerde lezen, waren de eerste twee boeken die ik las de Iliad en Nibelungen,” vertelt Lagerfeld aan Telegraph Hij vergelijkt zichzelf met de kroniekschrijver van de Griekse mythologie en noemt zijn kalender de visuele versie van Homerus. “Ik deed het met mijn camera in plaats van met mijn pen.”

Ordinaire kalenderLagerfeld voegt daaraan toe dat hij wilde voorkomen dat de kalender ordinair zou worden. De meeste modellen verschenen namelijk naakt of topless voor de camera.

Julianne Moore is met haar 50-jarige leeftijd de oudste vrouw die ooit voor de kalender poseerde en draagt alleen een schild voor haar borsten.Het Italiaanse bedrijf Pirelli brengt de kalenders al sinds 1964 uit.