AMSTERDAM - Profielenwebsite Hyves deed in samenwerking met Ondertussen.nl in het kader van Wereld Aids Dag onderzoek naar de opvattingen van jongeren over veilige seks. Hieruit blijkt dat 31 procent van de jongens het prima vindt om seks zonder condoom te hebben met een totaal onbekende. Meisjes denken hier heel anders over.

Het onderzoek werd gehouden onder 7.858 respondenten met een gemiddelde leeftijd van 20 jaar. Er is een opvallend verschil tussen de manier waarop jongens en meisjes in de leeftijdsgroep tussen de 14 en 18 jaar kijken naar het gebruiken van een condoom.

47 procent van de jongens in die leeftijdscategorie zou instemmen met seks zonder condoom, met een meisje die volledig onbekend voor ze is. Terwijl maar 11 procent van de meisjes onveilige seks zou willen met een onbekende jongen, zo meldt Ondertussen.

Seks binnen een minuut

Een praktijkexperiment onder 24 jongens toonde gebrek aan seksuele weerbaarheid aan. Deze jongens werden tijdens het uitgaan benaderd door een meisje om diezelfde avond nog een afspraak te maken. Tijdens dit korte gesprek kregen de jongens het telefoonnummer van het meisje. Zeventien jongens belden terug.

In het gesprek stuurde het meisje aan op seks zonder condoom. Twaalf van de zeventien jongens vonden het geen probleem om onveilige seks met haar te hebben, terwijl ze haar nog geen minuut met haar hadden gesproken.