AMSTERDAM - De gemiddelde Nederlander krijgt het liefst een vakantie naar Australië cadeau van Sinterklaas, een reis naar dat land staat bovenaan op de verlanglijst. Daarnaast is New York de meest gevraagde citytrip als geschenk van de Goedheiligman.

Toch verkiest 25 procent een Europese bestemming boven een intercontinentale vakantietrip, zo blijkt uit een enquête van Vakantie.nl, waarin 1.646 bezoekers werd gevraagd welke reis zij het liefst van Sinterklaas cadeau zouden krijgen.

Zonder financiële steun van de Sint bezoekt 27 procent evengoed het land dat bovenaan de wenslijst van reizen staat. Bijna de helft doet dit binnen een jaar en een kwart van de vakantiegangers vertrekt binnen een half jaar.

Australië staat bovenaan menig wenslijst met 45 procent van de ondervraagden. De natuur en de 'no worries-mentaliteit' zijn de voornaamste redenen waarom het land als droombestemming wordt gemarkeerd.

Geschiedenis en cultuur

Voor 25 procent van de ondervraagden is de geschiedenis en cultuur van een land doorslaggevend bij de keuze voor een bestemming, 10 procent kiest voor een bepaald land om een bezoek aan familie, vrienden of een geliefde te brengen.

Naast Australië vullen de Verenigde Staten, Nieuw-Zeeland, Griekenland en Indonesië achtereenvolgens de top vijf aan. Spanje, Thailand, de Malediven, en Curaçao sluiten de top tien vakantielanden af met Argentinië als hekkensluiter.

Stedentrips

De top tien steden bestaat voor 60 procent uit steden binnen Europa. New York gaat aan kop, met 20 procent van de geënquêteerden die dat als favoriete stad aangeven. De bezienswaardigheden en het hippe en trendy stadsgevoel maken New York tot de populairste citytrip. Barcelona, Rome, Istanbul en Venetië volgen als geliefd cadeau van Sinterklaas.

Wenen, Las Vegas, Marrakech, Londen en Antwerpen staan achtereenvolgens ook in de top tien op de wenslijst. Parijs valt opvallend genoeg buiten de top tien.