AMSTERDAM – Praten over je seksuele verleden en seksuele aandoeningen is de sleutel tot een lange relatie, blijkt uit nieuw onderzoek. Voor jongeren is eerlijkheid hierover belangrijker dan het ontmoeten van de ouders.

Het onderzoek, dat werd gehouden in het kader van de Amerikaanse overheidscampagne Sex, Worth Talking About, vroeg meer dan 1.200 jongeren in de leeftijd van 15 tot 24 jaar naar wat zij belangrijk vinden in een relatie.

Hoewel openheid over het seksuele verleden als zeer belangrijk wordt ervaren, geeft 73 procent van de ondervraagden toch toe dat er niet over seksueel overdraagbare aandoeningen gepraat wordt met nieuwe partners voordat ze met elkaar naar bed gaan.

Daarnaast voelt 30 procent van de jongeren zich ongemakkelijk om hun nieuwe partner te moeten vragen een condoom te gebruiken, zo meldt The Times of India.

Schaamte

“Veel jongeren realiseren zich dat het belangrijk is om te kunnen praten over het testen op seksueel overdraagbare aandoeningen, maar schaamte weerhoudt hen ervan dit ook echt te doen", aldus Catherine Hood, woordvoerder van de campagne.

"Hiermee zetten ze niet alleen de relatie op het spel, maar ook hun gezondheid", zo voegt Hood eraan toe.