AMSTERDAM - Een derde van de seksuele relaties is geen monogame relatie, blijkt uit een Amerikaans onderzoek met 783 heteroseksuele mannen en vrouwen in Chicago.

In het onderzoek werden mannen en vrouwen in de leeftijd van 18 tot 60 jaar gevraagd naar de monogamie in hun meest recente relatie, zo meldt The Times of India.

Hierop gaf 17 procent van de mannen en 5 procent van de vrouwen toe ook met anderen naar bed te zijn geweest. Daarnaast kwam naar voren dat 17 procent van de vrouwen en 8 procent van de mannen het bed exclusief met hun laatste partner deelde, maar dat die ander niet monogaam was. Bovendien antwoordde 12 procent van de vrouwen en 10 procent van de vrouwen dat ze er beiden andere bedpartners op nahielden.

Losse contacten

Een kwart van de respondenten waren al seksueel actief tijdens het daten, toen er nog geen sprake was van een vaste relatie. Bovendien had een vijfde van de ondervraagden al seks als vrienden of kennissen.

Het hebben van een seksuele relatie met een goede vriend blijkt geen stabiele basis. 44 procent van de vrouwen en 25 procent van de mannen antwoordt dat de kans op meerdere seksuele partners hierbij hoger is. Bij seks met een kennis of onbekende ligt dit iets anders, zo geeft 30 procent van de vrouwen en 43 procent van de mannen aan dat hierbij de kans op monogamie kleiner wordt.

Uit het onderzoek bleek ook dat respondenten die goed overweg kunnen met de ouders van hun partner minder geneigd zijn meerdere bedpartners te hebben. 


SOA

Aanleiding voor het onderzoek was de toename van het aantal seksueel overdraagbare aandoeningen. Volgens Anthony Paik, socioloog aan de universiteit van Iowa, zijn de toenemende losse seksuele contacten hier mede de oorzaak van.