AMSTERDAM - Beautyingrediënten te over die enkel het resultaat zijn van hardwerkende marketingafdelingen. De website Cosmopinie kijkt verder dan een populair merk of commercie en houdt beautyingrediënten uitgebreid tegen het licht. Deze week: Neem.

Op Cosmopinie staat informatie over cosmeticaproducten, beautytrends en -ingrediënten. Natuurlijke ingrediënten en natuurcosmetica zijn steeds meer in trek. Een voorbeeld van een dergelijk ingrediënt is neem.

Neem (uitgesproken als 'niem') is het product van de neemboom, welke ook wel een wonderboom wordt genoemd. Op de ingrediëntenlijst van cosmeticaproducten te herkennen als Azadirachta indica.

De neemboom groeit in India, Zuidoost-Azië en West-Afrika. In deze tropische gebieden met sprinkhanenplagen wordt alles kaal gevreten, behalve de neembomen. Al duizenden jaren geleden werden aan deze boom geneeskrachtige eigenschappen toegewezen.

Insecten weren

Oorspronkelijk werden zowel de bladeren, bloemen, vruchten als schors gebruikt om thee van te zetten, erop te kauwen, erin te baden of het sap ervan op de huid te smeren. Uit wetenschappelijke tests is gebleken dat neem inderdaad een antibacteriële en schimmelwerende werking heeft, maar ook insecten als muggen afweert.

In huidverzorgingsproducten zit neem vooral in natuurcosmetica merken, toegepast in olie voor het haar of de nagel(riemen). Of in gezichtsproducten en -maskers voor de onzuivere huid, om te zuiveren, bacteriën te doden en ontstekingsreacties af te remmen.

Afweersysteem

Ook in de Ayurveda wordt gebruikt gemaakt van neem als verzorging voor de (acne)huid en darmen van binnenuit, vaak verkocht onder de naam 'Nimba'. Het wordt gezien als één van de sterkste bloedzuiverende middelen en zou ook het afweersysteem versterken en allergische reacties minimaliseren.

Neem werd zelfs al eens ingezet tegen cellulite, in de vorm van ondergoed dat met extract werd geïmpregneerd. Neem zou volgens deze fabrikant infecties, cellulite en zelfs rimpels aanpakken...