AMSTERDAM - De stylisten van WeLikeFashion vertalen voor NU.nl wekelijks een catwalktrend naar de kledingkast. Dit keer een lofzang voor vrouwelijkheid.

Alle collecties omarmen dit seizoen de vrouw door contrasterende dimensies van haar vrouwelijkheid te portretteren. Ze komt erin tevoorschijn als het romantische, het artistieke, het truttige, het stoere maar ook het sexy type. Vrouwen worden verleid verschillende rollen te spelen, passend bij hun humeur op dat moment.

Eén dimensie die deze herfst en winter versterkt naar voren komt, hoe raar het ook klinkt, is de mannelijke invloed die helpt bij het vervrouwelijken van de vrouw. Deze invloed komt tot uiting in een minimalistische snit, geïnspireerd op de klassieke dandy. Het is kleding voor de vrouw die uit zijn kast lijkt te zijn gepikt.

Chloé, Dries van Noten en Michael Kors hebben daar alleen een vrouwelijke toets aan gegeven. Zij tonen elegante maatpakken met bijpassende overhemden en zijden dassen in trendy kleuren als camel, donkergrijs en wit.

Vrouwelijk silhouet

Een andere dimensie grijpt terug naar de vrouwelijkheid van de jaren vijftig en zestig. Stijliconen als Grace Kelly en Brigitte Bardot inspireerden designers dit seizoen tot een vrouwelijk silhouet.

Miucca Prada, Louis Vuitton en Marc Jacobs maken de vrouw met haar geaccentueerde decolleté, wespentaille en wijd uitlopende rok tot net over de knie, tot een zelfverzekerd wezen dat trots is op haar rondingen.

Style tips

Die veelzijdige vrouwelijkheid laat zich vertalen in contrasterende combinaties. Draag een tweed boyfriend blazer met kort broekje, een dikke maillot en een veterlaarsje of mannenschoen. Kies voor warme kleuren als dieppaars, donkerrood en zelfs oranje en zoek hierin het contrast met camel. Draag het haar nonchalant los en kies voor warme make-upkleuren.

Liever een andere look? Creëer een zandloperfiguur, wulpse vormen mogen nu getoond worden. Wie wat meer decolleté heeft, kan daar voluit van profiteren. Het accent wordt met een smalle ceintuur op de taille gelegd en een wijdvallende rok bedekt de wellicht vollere achterkant. Dus de retro trend uit de jaren vijftig en zestig geeft de vrouw met vrouwelijke vormen eindelijk de ruimte om zich naar haar postuur te kleden.

Draag de wat langere rok of jurk met ballerina’s of kitten heels (ja, de kleine hakjes zijn weer terug), maar voor optisch slankere kuiten is het beter te kiezen voor een paar killer heels.
Houd het rustig met sobere accessoires en draag het haar in een speelse paardenstaart.

Wie kiest voor de masculiene stijl kan zich een goed maatpak laten aanmeten onder het motto kleren maken de vrouw.

Trend Report: Vrouwelijkheid