AMSTERDAM - De acht finalisten uit de 180 nationale en internationale deelnemers van The Green Fashion Competition zijn bekend. De ontwerpwedstrijd wordt georganiseerd in het kader van het Internationaal Jaar van de Biodiversiteit door Amsterdam International Fashion Week en het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw, en Innovatie.

De acht finalisten zijn Bright Young Things, Elsien Gringhuis, Farrow & Tan, Gomes Esser Design, Nôn by Kim, OAT, Viral en Winde Rienstra. Deze modeontwerpers kregen stuk voor stuk een cheque ter waarde van 1250 euro te besteden aan de productie van twee complete outfits.

Deze outfits zullen zij in een finaleshow tijdens de veertiende editie van AIFW in januari presenteren. Aan de hand van de outfits en de definitieve versie van hun businessplan, aangepast naar aanleiding van feedback van de juryleden, zal de jury een eerste en tweede prijs uitreiken van 25.000 en 15.000 euro.

Criteria

De jury bestaat uit internationaal topmodel en oprichtster van Organice Your Life, Lonneke Engel, tevens ook ambassadrice van de wedstrijd, pionier in de duurzame mode Tony Tonnaer, publiciste en modejournalist Georgette Koning, Senior Bankier van ABN Amro Manolo Marquez, deskundige in duurzaamheid Wijnand Broer, en Paul Vetter van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

De jury let tijdens het beoordelen op criteria als het behoud van biodiversiteit, de commercialiteit van de ontwerpen, maatschappelijk verantwoord ondernemen en het niveau van het design.

The Green Fashion Competition wil haar deelnemers stimuleren na te denken om op een maatschappelijk verantwoorde wijze te ondernemen binnen de mode-industrie. Het einddoel is om hét modetalent van de toekomst te ontdekken.

Begeleiding

De deelnemers worden van begin tot de finale begeleid in hun keuzes. Zo kregen zij workshops van onder andere Peter Schuitema van Kuyichi en Marije Hovestad van Syntens.