AMSTERDAM - Menselijk haar, en dan met name van nature blond haar, is veel geld waard in Rusland. Vrouwen verkopen hun haar om er hairextentions van te laten maken.

Volgens Aleksei N. Kuznetsov heeft verder niemand op de wereld zulk goed haar. “Russisch haar is het beste van de wereld.”

Kopers van menselijk haar, veelal kleinschalige Russische en Oekraïense exploitanten, verkopen het aan haarbewerkers als Kuznetsov. Zij betalen een klein bedrag voor het afgeschoren haar van de vrouwen die vaak maar weinig economische alternatieven hebben, aldus The New York Times.

Verven

In welvarende landen is er op dit moment een bijzonder hoge vraag naar hairextentions gemaakt van menselijk haar. Donker haar uit India en China is voller, maar blond haar en andere lichte tinten worden meer gewaardeerd door de relatieve schaarste en omdat het makkelijker te verven is.

De Verenigde Staten hebben de grootste markt, hier verkopen duizenden schoonheidssalons hairextentions. Afro-Amerikaanse vrouwen droegen al langer extentions, maar beroemdheden als Jessica Simpson en Paris Hilton hebben de trend gezet onder vrouwen met lichtere haarkleuren.

Financiële problemen

“Het is duidelijk waarom mensen uit Oekraïne veel meer haar verkopen dan mensen uit Zweden,” vertelt David Elman, mede-eigenaar van importeur Raw Virgin Hair Company.

“Ze doen het niet voor de lol. Normaal gesproken verkopen alleen mensen met financiële problemen hun haar.” In het Russische Mosalsk betalen inkopers voor een vlecht van bijna 41 centimeter ongeveer vijftig dollar.

Kapitalisme

Belli Capelli is het grootste bedrijf in zijn soort en maakt jaarlijks zo’n 16 miljoen dollar omzet. “Dit is kapitalisme,” zegt Elman.

“De rijke mensen willen zich onderscheiden van de armen. Waarom verkoopt een vrouw haar haar aan een ander? Degene met geld wil er beter uit zien dan degene zonder geld.”