AMSTERDAM – Nederlanders kijken graag tv met hun partner, maar krijgen daarbij regelmatig te maken met smaakverschillen. Bijna driekwart van de tv-kijkers die deelnamen aan een onderzoek van internetprovider Online geeft aan ervaring te hebben met een strijd om de afstandsbediening.

Bijna driekwart van de 562 ondervraagden kijkt graag tv samen met zijn of haar partner. Dit wordt echter bemoeilijkt door het smaakverschil in tv-programma’s, 57 procent van de deelnemers aan het onderzoek heeft op tv-gebied een andere smaak dan hun partner.

Als beiden tegelijkertijd een verschillend programma willen zien, barst dit in 72 procent van de gevallen uit in een strijd.

Voetbal en series

Stereotypering lijkt op te gaan, zo kijkt 68 procent van de mannen graag voetbal, terwijl 67 procent van de vrouwen aangeeft het liefst af te stemmen op series en soaps.

Wordt er een belangrijke voetbalwedstrijd uitgezonden, heeft 58 procent van de mannen ook daadwerkelijk de afstandsbediening in handen. Wanneer er een favoriete serie of soap te zien is, slaagt 43 procent van de vrouwen erin de strijd te winnen.

Strijdbijl begraven

De gemoederen lopen echter niet hoog op, 34 procent geeft aan dat het conflict in goede harmonie wordt opgelost en bij 23 procent is de sfeer in huis niet anders dan normaal. 30 procent lost het op door te kijken op een andere tv, 15 procent neemt het programma op, 11 procent gooit het op een akkoordje en 9 procent kijkt gewoon mee.

Opvallend is dat iets meer dan 3 procent van de mannen zegt dat de strijd om de afstandsbediening resulteert in goedmaakseks, terwijl vrouwen daar heel anders over denken. Geen enkele van de ondervraagde vrouwen gaf hetzelfde antwoord.