AMSTERDAM - Onderzoek toont aan dat gezinnen in dorpen vaak de eindjes aan elkaar moeten knopen en gemiddeld 10 tot 20 procent meer uit moeten geven dan gezinnen in de stad om hetzelfde te leven.

De hogere kosten in combinatie met lagere lonen maakt het plattelandsleven moeilijk, zo melden onderzoekers aan de Universiteit van Loughborough.

"Het was al bekend dat een op de vijf gezinnen in een dorp last hebben van armoede, maar dit is de eerste keer dat we cijfers aan kunnen tonen die laten zien dat het leven op het platteland duurder is dan in de stad", zo meldt een van de onderzoekers.

Volgens het onderzoek zijn de hoge transport- en benzinekosten vaak het grootste probleem voor de gezinnen in dorpen. Hierdoor is het voor sommige huishoudens zelfs niet mogelijk om in een dorp te blijven wonen, zo meldt The Press Association.

Verdienen

De studie toont aan dat elke dorpeling ten minste 50 procent meer moet verdienen dan het minimumloon om zichzelf van de belangrijkste levensbehoeften te kunnen voorzien.

Stadsbewoners moeten ten minste 17.000 euro per jaar verdienen om de standaard levensbehoeften te kunnen betalen, tegenover de 21.200 euro die een dorpsbewoner moet verdienen om aan diezelfde levensbehoeften te voorzien.