AMSTERDAM - Oud Sluis is door restaurantgids Lekker opnieuw gekozen als Beste Restaurant van Nederland. Maandag werd de nieuwe editie van de gids en de nationale Top-100 gepresenteerd aan boord van De Rotterdam, het voormalig vlaggenschip van de Holland Amerika Lijn.

Nummer één blijft met Oud Sluis ongewijzigd, verder vinden talloze verschuivingen aan de top van de Nederlandse gastronomie plaats, zo meldt Lekker.

Zo schuift Interscaldes in Kruiningen omhoog naar de tweede plaats en heeft de restaurantgids voor het eerst een gedeelde derde plaats. De Librije in Zwolle deelt de bronzen plek met De Leest in Vaassen, wat betekent dat er de vierde plaats in deze editie van de restaurantgids leeg is.

De Top-10 telt dit jaar twee nieuwe namen, restaurant Ivy in Rotterdam neemt de 7de plaats in en restaurant Boreas in Heeze komt binnen op 10. Daarmee verdwijnen Crodial in Oss en Da Vinci in Maasbracht van de lijst.

Andere opvallende verschuivingen binnen de Top-10 zijn de stijging van De Zwetheul in Schipluiden van 7 naar 6 en ook De Bokkedoorns schuift een plek omhoog van 10 naar 9.

Nieuwe namen

In de restaurantgids staan dit jaar 6 nieuwe namen in de Top-100, waarvan een aantal een nieuwe generatie van jonge mensen vertegenwoordigt die juist nu hun nek uitsteekt, lef toont en een eigen restaurant aandurft. Zoals De Groene Lantaarn in Zuidwolde die de gids binnen stormt op 43 en Lastage in Amsterdam op 100.

In totaal staan er 56 nieuwe namen in Lekker. Zoals bijvoorbeeld restaurant Red Chilli in Nieuwe Niedorp, restaurant Jan Zilt Zalig Zeeuws in Goes en restaurant Moskou in Deventer. Dit grote aantal nieuwkomers betekent ook dat er flink wat namen zijn verdwenen. Het gaat daarbij zowel om restaurants die het afgelopen jaar failliet zijn gegaan als restaurants die de selectiecriteria van Lekker niet hebben doorstaan.

Nieuwe trends

Volgens Lekker kwamen er ook een aantal trends duidelijk naar voren. Zo werd er ondanks de crisis meer dan ooit geïnnoveerd, gecreëerd en met gulle gebaren inhoud gegeven aan gastvrijheid.

Naast aandacht voor duurzaamheid in de Nederlandse restaurantwereld, signaleert Lekker een groeiende interesse in groenten bijvoorbeeld, juist bij de topkoks. Verder zijn er veel nieuwe ontwikkelingen op het gebied van koffie, thee en wijn.

Streng

Zoals elk ander jaar was de jury, bestaande uit zeventig rapporteurs, weer kritisch. Zij vellen een streng oordeel aan de hand van zestig aandachtspunten. Onder die aandachtspunten vallen bijvoorbeeld de opbouw van de menukaart, kwaliteit van gerechten en producten, presentatie, gastvrijheid, wijnbehandeling en wijnadviezen. Daarnaast letten ze ook op ontvangst, brood, water, koffie, friandises, interieur, reserveringen en serviesgoed.