AMSTERDAM - Beautyingrediënten te over die enkel het resultaat zijn van hardwerkende marketingafdelingen. De website Cosmopinie kijkt verder dan een populair merk of commercie en houdt beautyingrediënten uitgebreid tegen het licht. Deze week: Calendula.

Calendula, ofwel goudsbloem, is een eenjarige bloem waarvan het extract wordt toegepast in de huidverzorging. Op het label van cosmeticaproducten is calendula te herkennen aan de Latijnse naam Calendula Officinalis. Het is te verkrijgen als olie, crème, zalf, gelei of verwerkt in reinigers en lotions.

Helende werking

Calendula wordt in de homeopatische hoek al jaren gebruikt voor brand- en schaafwonden, vanwege de helende en verzachtende werking die aan deze bloem wordt toegekend. Het zou ook zorgen voor mooiere, kleinere littekens. In tegenstelling tot arnica kan calendula namelijk ook worden gebruikt op een beschadigde huid.

Van de helende werking blijken volgens cosmetics cop Paula Begoun slechts weinig wetenschappelijke bewijzen te zijn, maar daarnaast biedt de bloem in ieder geval een anti-bacteriële werking en antioxidanten, welke ook nuttig zijn voor de (beschadigde) huid.

Volgens huidverzorgingsspecialist Leslie Baumann bevordert de antiseptische calendulaolie de doorbloeding en is het een zeer geschikt kalmerend middel bij zonnebrand.

Calendula is veilig te gebruiken en de kans op irritatie is klein, behalve voor wie allergisch is voor plantenfamilies van de ambrosia en aster.

Gerecenseerde producten met Calendula

Lush Cosmetic Lad – beoordeling: 3.9 uit 5

Dermalogica MediBac Clearing Skinwash – beoordeling: 3.7 uit 5

Yes to Carrots! Hand & Elleboogcreme – beoordeling: 4.3 uit 5

Sea-Line Acno Day & Night Cream – beoordeling: 4 uit 5