AMSTERDAM - Volgens Chanel ontwerper Karl Lagerfeld is de legende Coco Chanel niet zo groots als wordt gedacht. Zo onthult Lagerfeld een aantal belangrijke fouten die Coco in haar tijd aan het roer van Chanel maakte en een eind van haar carrière betekende.

"Coco deed veel, maar niet zo veel als mensen dachten of ze zichzelf geleerd had aan het eind van haar carrière", zo meldt Lagerfeld tijdens een conferentie waarin Suzy Menkes van de International Herald Tribune's hem interviewde.

Grote fouten

Zo maakte Coco volgens Lagerfeld twee grote fouten in haar ontwerpcarrière. "Het eerste was toen ze zei dat geen enkele man die zij sprak van minirokjes hield. Ik denk dat niemand de 86-jarige vrouw durfde te vertellen dat minirokjes juist geweldig en erg sexy waren", aldus Lagerfeld, die vond dat Coco beter wel korte rokjes in haar collectie had op kunnen nemen.

"Nummer twee was toen zij besliste dat blauwe spijkerbroeken verschrikkelijk waren. Dat was juist op dat moment de mode in de hele wereld - het waren de zestiger jaren. Niemand wil zich door een oude dame laten vertellen dat korte rokjes en spijkerbroeken niet chique zijn", zo vertelt hij.

"Het resultaat van deze twee fouten was dat zij aan het eind van haar carrière al haar macht verloor en dat niemand meer iets gaf om wat zij deed."

Muzikant

Lagerfeld gebruikt naar eigen zeggen een aantal hoofdelementen van het iconische label Chanel, om steeds een collectie te ontwerpen die relevant is.

"Ik speel met de elementen van Chanel zoals een muzikant met noten speelt. Je hoeft niet precies dezelfde muziek te maken wanneer je een goede muzikant bent", zo legt hij uit.