AMSTERDAM - Het prestigieuze mode-evenement Costume Institute Gala, brengt tijdens de eerstvolgende editie in het Metropolitan Museum of Art in New York een ode aan de Britse ontwerper Alexander McQueen, die in februari zelfmoord pleegde.

De exhibitie krijgt de naam Alexander McQueen: Savage Beauty en is een documentatie van het werk dat de ontwerper in de afgelopen twee decennia maakte. Stukken uit zijn afstudeercollectie tot zijn laatste show en items uit de Givenchy archieven tot stukken uit de privécollectie van vrienden als Daphne Guinness zullen in mei volgend jaar worden getoond.

"Na de dood van McQueen, wilden we een ode brengen om zijn contributie aan de modewereld te vieren", zo meldt Andrew Bolton, organisator van de tentoonstelling, aan Women's Wear Daily.

Volgens Bolton zaten zijn shows tussen kunst en mode in en willen ze dat tijdens de tentoonstelling weergeven door het spektakel van zijn catwalkpresentaties en de schoonheid van zijn vakmanschap te laten zien.

Jonathan Akeroyd voorzitter en uitvoerend directeur van het bedrijf Alexander McQueen, is blij met het aanbod. "Lee hield van het museum en het geeft ons de mogelijkheid om zijn werk te laten zien aan een breder publiek."

"Het is een groots eerbetoon en het is belangrijk om dat hem na te geven, maar het is ook een nieuw hoofdstuk uit de geschiedenis van het merk", aldus Akeroyd.