AMSTERDAM – Een nieuw onderzoek onder moeders wijst uit dat driekwart van de ondervraagden niet met haar schoonmoeder door een deur kan. Bemoeienis of betweterigheid van de schoonmoeder zorgen voor de grootste irritaties.

Zeven op de tien moeders geeft aan haar schoonmoeder niet uit te kunnen staan, zo blijkt uit onderzoek uitgevoerd onder 1.000 moeders. Maar liefst 39 procent van de ondervraagden geeft aan zich te ergeren wanneer haar schoonmoeder zich met de opvoeding van de kinderen bemoeit of denkt alles beter te weten.

Bij 18 procent ontstaan de irritaties vooral wanneer de schoonmoeder haar kleinkinderen te veel verwent. Daarnaast vindt 7 procent het ronduit vervelend als hun schoonmoeder zonder aankondiging voor de deur staat.

Een vijfde van de ondervraagden vindt het vervelend dat haar schoonmoeder haar zoon nog teveel in de watten legt en 23 procent heeft last van een schoonmoeder die zich met alles in het dagelijks leven bemoeit, zo meldt Gurgle.

Verklaring

Nifa McLaughlin, redacteur van de website die het onderzoek uitvoerde, verklaart de uitkomst aan de hand van het grotere verweer dat vrouwen tegenover hun schoonmoeder hebben dan hun eigen moeder.

"Het is een probleem waar vele moeders last van hebben, het omgaan met hun schoonfamilie", aldus McLaughlin.