AMSTERDAM – Een undercover onderzoek in Britse fabrieken, die kleding produceren voor grote modeketens als New Look en C&A, wijst uit dat de fabrieken niet veel meer zijn dan kleine winkels waar werknemers als slaven worden behandeld.

Een undercover verslaggever werkte drie maanden lang in twee verschillende fabrieken, Sammi Leisurewear en Kiwi Clothing in Leicester. Uit zijn onderzoek blijkt dat veel werknemers ongeveer 2,90 euro per uur betaald krijgen, minder dan de helft van het minimumloon in Engeland. Wanneer de werknemers niet hard genoeg werken, worden ze door hun agressieve baas zonder pardon op straat gezet.

Om problemen te voorkomen, staat er vaak een hoger loon op het contract, maar krijgen de werkers voor minder uren betaald dan dat zij daadwerkelijk in de fabriek zijn.

De verslaggever zag kleding bestemd voor onder andere New Look, Jane Norman en C&A voorbij komen.

Veiligheid

Vele veiligheidsvoorschriften worden compleet genegeerd. Zo was de enige nooduitgang volledig geblokkeerd en stonden er veel dozen voor ingang, waardoor het moeilijk was om binnen en buiten te komen.

De naaimachines hadden geen veiligheidsgrendel, de werkplek was te vol en er was geen drinkwater aanwezig.

Slavenhandel

Een werknemer vertelde de verslaggever dat ze werden gedwongen om 60 uur per week te werken en als slaven werden behandeld. “Het is slavernij. Wanneer iemand geen rechten heeft, is diegene een slaaf. Wanneer je 60 uur werkt en voor 35 uur betaald krijgt, ben je een slaaf.”

Volgens de man kunnen ze echter geen van allen klagen. “We kunnen niet in discussie. Hoe kunnen we klagen als niemand naar ons luistert?”

Reactie modeketens

New Look, Jane Norman en C&A reageerden geschokt na de ontdekking van de verslaggever en zijn zelf een onderzoek gestart. De twee fabrieken zullen “maatregelen treffen” om te voldoen aan alle maatstaven en regels, zo meldt Daily Mail.