AMSTERDAM - Beautyingrediënten te over die enkel het resultaat zijn van hardwerkende marketingafdelingen. De website Cosmopinie kijkt verder dan een populair merk of commercie en houdt beautyingrediënten uitgebreid tegen het licht. Deze week: Hamamelis.

Op Cosmopinie staan artikelen over cosmetica-ingrediënten en -trends. Mede dankzij de groene cosmetica-trend zijn (biologische) planten en vruchten populaire beauty-ingrediënten. Een voorbeeld van een decennia oud cosmeticaingrediënt is hamamelis.

Hamamelis of toverhazelaar staat op het label van een cosmeticaproduct als Hamamelis Virginia en wordt vaak in het Engels genoemd als Witch Hazel. Hamamelis zit in allerhande verzorgingsproducten als gezichtscrèmes, toners en lichaamsverzorging.

Hamamelis is een ingrediënt dat typerend al decennia lang werd (en wordt) gebruikt in gezichtstonics, vanwege de adstringerende (poriënsamentrekkende) en verzachtende werking. Dit laat de huid, hetzij tijdelijk, er fijner en gladder uit zien.

Kalmerend

De positieve eigenschappen die worden toegeschreven aan deze plant zijn een kalmerende werking en het verzachten van roodheid. In klinische tests is ook een significant ontstekingsremmend effect aangetoond. Daarnaast fungeert hamamelis als antioxidant: een bescherming tegen vrije radicalen.

Toch is niet iedereen overtuigd van hamamelis voor gebruik op de huid. Experts als Paula Begoun waarschuwen dat het de huid kan irriteren bij herhaaldelijk gebruik, met name dankzij het hoge alcoholpercentage in hamameliswater.

Ook wordt beweerd dat door het distillatieproces dat nodig is om hamameliswater te verkrijgen, veel van de tanines (fungerend als antioxidanten) verloren gaan.

Gerecenseerde producten met Hamamelis

Clinique Clarifying Lotion 1 - beoordeling: 3.5 uit 5

Dr Hauschka Gezichtslotion Speciaal - beoordeling: 2.8 uit 5

Oriflame Dual Skin Corrector - beoordeling: 3.7 uit 5

Clarins Beauty Flash Balm - beoordeling: 4.7 uit 5