AMSTERDAM - De stylisten van WeLikeFashion.com vertalen voor NU wekelijks een catwalktrend naar de kledingkast. Dit keer een lofzang voor kant.

Zware herfstkleding wordt dit seizoen gecompenseerd met luchtig kant. Kant is echter een uitgesproken stof en balanceert op allerlei randjes: ordinair, truttig en chic.

Om er de juiste draai aan te geven moet dit delicate materiaal subtiel gemixt worden met andere stoffen. Designers spelen dit seizoen met contrasten en combineren bijvoorbeeld stoer leer met lieflijk kant of faux fur met sexy kant.

Aan de kant

Kant is geen nieuw fenomeen. Ooit was het alleen weggelegd voor de echte rijken. Denk maar eens aan oude portretten uit de zestiende en zeventiende eeuw. Daarop poseert iedereen met een beetje status in fluwelen pakken met kanten mouwen en kragen. Pas in de 19de eeuw, tijdens de industriële revolutie werd er voor het eerst op grote schaal kant geproduceerd.

Madonna had in de jaren tachtig van de vorige eeuw als ‘virgin’ succes met het dragen van kanten lingerie als bovenkleding. Dit was deze herfst/winter weer terug te zien bij designers als Dolce & Gabbana.

Aan de andere kant

Miucca Prada zegt altijd tegen haar assistenten: “Hoe meer jullie je kleden voor seks, hoe minder jullie het zullen krijgen.” Maar dat is dit seizoen niet aan haar shows af te zien. Ze zet de trend met kant.

Ook designers als Roberto Cavalli, Dolce & Gabbana, Chanel, Lanvin, Valentino en Galliano klossen er flink op los en verwerken kant op een stijlvolle manier in jurkjes, hoedjes, pumps en brillen. Kant is voornamelijk te zien in neutrale tinten als zwart, wit en beige, maar Dior toont ook een paar opvallende kleuren als roze en paars.

Kijk altijd goed naar de context waarin kant gedragen kan worden. Een volledige catsuit in kant, zoals bij Stella McCartney te zien is, is vooral geschikt voor een avondje uit. Creëer voor op kantoor een boudoir chic-look door subtiel een kanten hemdje onder een jasje te dragen.

Style tips

Geef je outfit een rijke uitstraling door kant te combineren met verschillende stoffen en materialen. Speel met overdadige accenten en meng kant met leer, velours, brokaat en faux fur. Voor een romantische look draag je kant in of met nude tinten. Vind je kant als outfit nog iets te gewaagd, kies dan voor kanten accessoires!

Trend Report: Kant