AMSTERDAM - Vrijdagavond werden tijdens de vierde editie van de Dutch Fashion Awards een aantal grote modeprijzen uitgereikt. Modeontwerpster Iris van Herpen ging met maar liefst drie awards naar huis.

Sjaak Hullekes, winnaar van de grote prijs van vorig jaar, trapte de avond af met zijn show. Vervolgens presenteerden de vijf genomineerden van dit jaar, Marcha Hüskes, Conny Groenewegen, Iris van Herpen, Bas Kosters en Claes Iversen, zich achtereenvolgens met een introductiefilmpje en een modeshow.

Alle ontwerpers mochten voor de Dutch Fashion Awards 15 van hun creaties laten zien. Hoewel de meeste ontwerpers ervoor kozen om hun lente/zomer collectie uit te breiden tot 15 stuks of wat aan te passen, koos Bas Kosters voor een compleet nieuwe collectie speciaal voor de show.

Grote prijswinnaar

De grote winnaar van de avond was Iris van Herpen, die met haar collectie drie prijzen in de wacht sleepte. Zij ging naar huis met de hoofdprijs, de Mercedes-Benz Dutch Fashion Award met een waarde van 25.000 euro en de mogelijkheid om haar collectie tijdens Berlin Fashion Week te showen.

Daarnaast won zij de Dutch Fashion Incubator Award, mogelijk gemaakt door de Bijenkorf en de Dutch Fashion Accessory Award. Van Herpen zal in samenwerking met Sacha Shoes een schoenencollectie uitbrengen.

De jury was unaniem in haar besluit. "Deze ontwerper laat de soort pure moderne creativiteit zien die vertaald kan worden naar couture en alles wat daaruit voortkomt", aldus jurylid Donald Potard.

Overige prijzen

De International Fashion Incubator Award ging naar Bas Kosters. "Deze ontwerper heeft een explosieve energie en creativiteit. Met zijn collectie verlegt hij grenzen", zo legt jurylid Mauro Galligari uit.

Stylist JeanPaul Paula mocht de award Dutch Fashion Icon Homme op zijn naam schrijven en Stacey Rookhuizen nam de vrouwelijke variant in ontvangst.

Dutch Fashion Awards