AMSTERDAM - Een onderzoek van een datingsite toont aan dat mannen een vrouw op een eerste date liever casual gekleed zien dan sexy. Daarnaast komt naar voren dat gebrek aan gespreksstof, of pijnlijke stiltes, de grootste afknapper is.

Voor het onderzoek naar de 'do's en don'ts' van een eerste date, werden 500 'singles' tussen de 25 en 45 ondervraagd. Het gros van de mannen, 85 procent, ziet hun vrouwelijke date het liefst casual gekleed.

Bijna de helft van de vrouwen geeft aan hun date het liefst in een spijkerbroek met overhemd en sneakers ziet.

Populaire locaties

De populairste plek om af te spreken, blijkt in een restaurant. Bijna 45 procent spreekt daar voor een eerste date af. Een café en het strand volgen het restaurant op als tweede en derde plek.

Daarnaast komt uit het onderzoek, uitgevoerd in opdracht van datingsite Lexa, naar voren dat 27 procent van de vrouwen tijdens een afspraak in de bioscoop voor een actiefilm kiest, terwijl maar 16 procent van de mannen dezelfde keuze maken.

De romantische komedie, is met 47 procent van de mannen, het populairst, tegenover 40 procent van de vrouwen die hiervoor kiezen.

Afknappers

De grootste afknapper is wanner blijkt dat de ander geen gesprekstof heeft, de date smakt of meer oog heeft voor de omgeving dan zijn of haar afspraak.

Volgens datingexpert Rhijja Jansen is de schaarste aan gesprekstof gemakkelijk te beperken. "Veel singles zijn bang voor dodelijke stiltes tijdens een eerste date. Wanneer je eerste date via internet tot stand is gekomen, levert het online profiel van iemand ook gespreksstof op", aldus Jansen.