AMSTERDAM - Topkok Sergio Herman is door de restaurantgids GaultMilau voor de tweede keer op rij uitgeroepen tot Beste Chef van Nederland. Hij kreeg het maximale aantal punten en mag zich daarmee Chef van het Jaar 2011 noemen.

In het Fortis Circus theater in Scheveningen maakte hoofdredacteur Jan van Lissum de winnaars bekend in categorieën als Beste Chef-kok, Beste Sommelier en Restaurant van het Jaar.

Sergio Herman, topkok en man van Ellemieke Vermolen, ging er net zoals vorig jaar met de prijs voor Beste Chef-kok vandoor, door Van Lissum gekroond tot onbetwiste winnaar. Herman werd in 2004 en 2009 ook al uitgeroepen tot Beste Chef-kok.

Zijn restaurant Oud Sluis in Sluis werd bekroond met twintig punten, de hoogst haalbare score van de Gault Milau restaurantgids. Oud Sluis is in Nederland de enige met twintig punten.

Andere prijzen

De prijs voor Restaurant van het Jaar ging, evenals voorgaande jaren, naar De Librije in Zwolle, zo meldt Knoopjelos.

Edger Groeneveld van Het Koetshuis in Ede mag zich Beste Sommelier van het Jaar noemen en Adrian Zarzo Habraken van Ivy werd verkozen tot Talentvol Sommelier van 2011.