AMSTERDAM - In Engeland kunnen zwaarlijvige mannen vanaf nu in reguliere winkels een pak kopen. Gezondheidsexperts zeggen dat de introductie van het grootste confectiepak het bewijs is van een obesitas-epidemie.

Kledingwinkel High and Mighty is gespecialiseerd in kleding voor lange en grote mannen en introduceert het 'immens grote' pak. John Murphy, directeur van High and Mighty, legt de keuze voor deze introductie uit.

''We hebben gemerkt dat er genoeg vraag is naar grote maten, zelfs naar de allergrootste maat. Mensen worden ieder jaar niet alleen langer, maar krijgen ook steeds vaker verschillende lichaamsvormen, wat het lastig maakt om goed passende kleding te vinden.''

AfmetingenDe nieuwe, extra grote maat heeft een borstwijdte van ruim 162 centimeter en een taillewijdte van meer dan 152 centimeter. Het pak weerspiegelt de groeiende vraag naar kledingstukken in grote maten die voorheen alleen verkrijgbaar waren bij specialisten.

Eén op de vier Britten heeft officieel obesitas in tegenstelling tot één op de zes in de jaren negentig. Door deze ontwikkeling is de markt voor mannenkleding met grote maten in de afgelopen vijf jaar met 6 procent gegroeid naar 2,2 miljard euro.

Obesitas
Volgens Tam Fry, woordvoerder van National Obesity Forum, is de introductie van het pak verontrustend. “Dit is afschuwelijk en laat zien dat we een groot probleem hebben”, aldus Fry tegen Telegraph.

"Het is duidelijk dat zoveel mensen dit gewicht bereiken, kledingzaken op de reguliere markt voelden zich genoodzaakt om grote maten te gaan verkopen. De consequenties zijn voor de volksgezondheid erg groot en het zal minimaal een generatie duren om deze crisis te bestrijden.''

Gemiddelde taille

Het laatste grote onderzoek naar kledingmaten, een samenwerking tussen de overheid, academici en retailers, laat zien dat de gemiddelde man een taille heeft van 94 centimeter.

Volgens TNS, specialist in detailhandel, heeft een vijfde van de Britse mannen zelfs een taille groter dan 96 centimeter en een borstwijdte van 112 centimeter of meer. Volgens Diabetes UK riskeren mannen met een taillemaat van boven de 94 centimeter al ziektes.