UTRECHT - Nederlandse sieradenontwerpster Bibi van der Velden steunt de Op weg naar Goed Goud-campagne met een speciaal ontworpen armband. De eerste 'eerlijk gouden' sieraden zijn maandagavond overhandigd aan Ruben Nicolai, Liz Snoyink en Jan Taminiau.

Bibi van der Velden ontwierp een gelimiteerde armband voor de Op weg naar Goed Goud-campagne van Solidaridad, een programma om de goudwinning te verduurzamen en mijnbouwers een eerlijke beloning te garanderen, zo meldt de organisatie achter de campagne.

Onbewust

De juwelenkunstenares was naar eigen zeggen voorheen niet bekend met het feit dat niet al het goud 'goed goud' is. "Voordat ik bij het Op weg naar Goed Goud-initiatief betrokken raakte, was ik me niet bewust van de negatieve gevolgen die goudwinning heeft voor mens en milieu", aldus van der Velden.

"Maar het spreekt natuurlijk voor zich dat mensen die het kostbare goud voor ons beschikbaar maken ook recht hebben op eerlijke verdiensten, veilige werkomstandigheden en behoud van hun leefomgeving.”

Het ontwerp

Van der Velden had een duidelijke inspiratiebron voor haar ontwerp. “Ik heb voor een ringvorm gekozen omdat die voor oneindigheid staat. De icoontjes op de ring staan voor vrijheid, vrede, wereldgeluk en liefde. De robuuste vorm van de ring is geïnspireerd op de vorm van rauwe ‘gold nuggets’ zoals mijnbouwers die soms nog vinden in rivierbeddingen.”

Het duurzame goud dat ze voor armband gebruikte, is afkomstig van de Colombiaanse mijnbouwgemeenschap Oro Verde, een producent die op een duurzame manier goud wint.

Binnenkort nemen ook Sophie Hilbrand, Bart Chabot, Frederique van der Wal en Kader Abdolah het eerlijk gouden sieraad in ontvangst.

De speciaal ontworpen armband