AMSTERDAM - De ingrediënten van beautyproducten, waaronder shampoo, staan altijd in aflopende volgorde van hoeveelheid op de fles. De ingrediënten waaruit slechts 1 procent van het product bestaat, mogen er in willekeurige volgorde tussen staan.

Ongeveer 80 procent van een shampoo bestaat uit water en om erachter te komen waaruit de shampoo bestaat, zijn alleen de bovenste zes ingrediënten belangrijk. Deze blijken bij het gros van de shampoo's, zowel de duurste als de goedkoopste, hetzelfde.

De belangrijkste zes ingrediënten van een dure fles L'Oreal, waaronder water en zout, zouden bijvoorbeeld exact hetzelfde zijn als een drie keer zo goedkope fles van Elvive, zo meldt Daily Mail.

Opgelicht

"Naar mijn mening worden we allemaal opgelicht", zo meldt John Hamilton, oprichter van Essentially Yours, een bedrijf dat zich richt op organische beautyproducten. "Mensen worden verkeerd geïnformeerd door reclames en campagnes, en zijn zich niet bewust van het feit dat alle basisingrediënten hetzelfde zijn."

"Ik schat dat 90 tot 95 procent van alle shampoo's in de supermarkt een identieke inhoud hebben", zo meldt Hamilton. "Het onderscheid zit hem in de geur en kleur, niet in de magische werking die merken beloven."

Multifunctioneel

Wetenschapper Beccy Peevers, die de beauty-industrie van pure ingrediënten voorziet, geeft aan dat het om meer dan de bubbels alleen gaat.

"Consumenten vragen steeds meer van hun shampoo. Ze willen multifunctionele shampoo's met UV-bescherming, hitte bescherming en meer volume. Ingrediënten die hiervoor zorgen, zijn nou eenmaal duurder, omdat er meer onderzoek naar is gedaan", aldus Peevers.

Hamilton is het er niet mee eens en volgens hem kunnen deze ingrediënten net zo goed weggelaten worden. "Het percentage dat er van deze ingrediënten in de shampoo gaat, is zo klein dat het het niet waard is om er extra voor te betalen."