AMSTERDAM - De Hells Angels slepen het merk Alexander McQueen en warenhuis Saks Fifth Avenue en webshop Zappos voor de rechtbank. Saks en Zappos verkopen namelijk tassen, sieraden en kleding van Alexander McQueen met het doodshoofd ontwerp van de Angels.

Saks en Zappos verkopen zonder toestemming artikelen van Alexander McQueen waar de naam van de motorbende in voorkomt, als jurk Hells Angels Jacquard Box Dress en de Hells Four-Finger Ring, dit meldt New York Post.

“Het gaat niet alleen om het geld, het gaat om het Hells Angels lidmaatschap”, aldus Fritz Clapp, advocaat van de Hells Angels. “Als iemand zo’n ring om heeft, zal diegene door leden als een oplichter worden gezien.”

Commerciële waarde

Volgens de aanklacht roept de naam Hells Angels “een grote reactie op en heeft de merknaam daarnaast een grote commerciële waarde”. De motorbende wil niet alleen een schadevergoeding, maar verzoekt ook een “gecontroleerde vernietiging” van alle artikelen die naar hen verwijzen.

De Gucci Group, het Europese luxe collectief dat Alexander McQueen beheert, was niet bereikbaar voor commentaar. Saks en Zappos waren niet bereid enig commentaar te geven.

Veel doodskoppen

Volgens Steven Gursky, werkzaam bij advocatenkantoor Olshan Grundman, is het gebruik van de naam Hells Angels “duidelijk problematisch”. Toch geeft hij aan dat Alexander McQueen niet persé inbreuk maakt op hun handelsmerk. “De wereld zit vol met doodskoppen.”

In voorgaande jaren klaagden de Hells Angels met succes Disney en Marvel aan.