LELYSTAD - Als de leefstijl van vrouwen in Lelystad niet verbetert, sterven er naar verwachting 17 procent meer vrouwen in de provinciehoofdstad dan elders in het land.

Wethouder Meta Jacobs heeft daarom het rijk om een extra bijdrage van 50.000 euro gevraagd waarmee ze de ongezonde leefstijl van veel vrouwen wil veranderen. Dat maakte ze woensdag bekend.

De te verwachten sterftecijfers zijn afkomstig van een landelijk onderzoek. De wethouder was geschrokken dat in een bepaalde periode in Lelystad zo veel meer vrouwen dood gaan en liet de GGD Flevoland onderzoek doen naar de oorzaken.

Roken, overgewicht en te weinig beweging kwamen daarbij als belangrijkste factoren aan het licht.

Vooral jonge vrouwen tussen de 18 en 25 jaar lopen meer risico vanwege overmatig roken. Bij vrouwen tussen de 45 en 55 jaar is overgewicht de grootste oorzaak.

Overgewicht

Vooral allochtone vrouwen in Lelystad kampen met overgewicht. Volgens de GGD eten met name mensen van Surinaamse en Caribische afkomst ongezonder en bewegen minder dan autochtone inwoners.

''Deze vrouwen hebben bijvoorbeeld geen hond om mee te wandelen en ze hebben ook een ander eetpatroon. Ze gebruiken veel olie, boter en bloem. Dat is lekker, maar niet gezond'', concludeert Jacobs.

Lelystad telt 109 nationaliteiten en 18,3 procent van de inwoners is van niet-westerse afkomst.