AMSTERDAM - Het regent redenen waarom couture niet in plus-size verkrijgbaar is. Modestudenten zouden er geen interesse in hebben en leren daarom op school ook niet om het te maken.

Volgens Rosemary Brantley, voorzitter van het Otis College of Art and Design in Los Angeles houdt couture vaak op bij maat 40, omdat studenten nooit leren hoe ze plus-size mode moeten maken.

"Modestudenten hebben geen interesse in het ontwerpen van kleding voor grote maten", zo meldt Brantley in Times. "Als gevolg daarvan bieden maar weinig scholen een vak in die richting aan."

Technisch tekort

Ontwerpers zijn geschoold in het maken van kleding voor gemiddelde maten en leren geen technieken om de juiste proporties te behouden wanneer ze grotere kleding zouden moeten maken.

Daarom is de kleding in grotere maten bij ketens die het wel verkopen, vaak vierkant en vormeloos, waardoor het bij meerdere lichaamstypes 'past'. Er wordt geen rekening gehouden met verschillende vormen.

Te duur

Voor scholen is het te duur om te investeren in alle benodigdheden voor het leren creëren van plus-size mode.

"Het ontwerpproces vergt grotere mannequins en pasmodellen om de kleding tot in detail uit te werken, een investering die te veel tijd en geld kost voor scholen en fabrieken."