AMSTERDAM - Een kwart van de koppels slaapt in aparte bedden, volgens onderzoek omdat de partner een 'ondraaglijke' slaapkamergewoonte zou hebben.

Volgens Brits onderzoek onder 4.000 koppels, slaapt een vierde van hen apart. Snurken staat met driekwart van de ondervraagden met stip op nummer één als reden om niet meer samen te slapen.

Voor degenen die toch proberen de nacht in één bed door te brengen met een snurkende partner, kost het 70 minuten slaap, wat gelijk staat aan meer dan 8 uur per week.

Slechte gewoonten

Naast snurken, staan ook het laken inpalmen - een probleem voor 60 procent van de koppels - en rusteloosheid, waar meer dan de helft last van heeft, hoog op de ranglijst van irritaties in bed.

Ook mompelen en kreunen tijdens het slapen geeft problemen. Een derde heeft last van een partner die in zijn slaap praat, zo meldt Daily Mail.

Relatie

Een kwart van de ondervraagden neemt het zijn partner kwalijk dat ze wakker worden gehouden en bij bijna de helft leidt het slaapgebrek zelfs tot ruzies. 5 procent overweegt de relatie te beëindigen vanwege de snurkproblemen.

Donna Dawson, psycholoog en relatie-expert, zegt: "Snurken is de snelste manier om de romantiek en passie in een relatie te doen verdwijnen."

"Niet alleen weerhoudt het de partner van een goede nachtrust, het elkaar verwijten heeft een negatief effect op de seksdrift en de mogelijkheid tot communicatie", voegt ze eraan toe.