AMSTERDAM - Het RTL programma ligt weer onder vuur, omdat het aan zou zetten tot anorexia. Jurylid en stylist Bastiaan van Schaik draagt daar zo zijn steentje aan bij.

Afgelopen maandag zei Van Schaik in de uitzending over de 16-jarige deelneemster Alix Schoonheijt dat ze 'duidelijk haar buik inhoudt, anders hangt hij over haar knieën'.

Vorig jaar kreeg de stylist al veel commentaar over zich heen toen hij een van de kandidaten 'dik' noemde. De beschuldigen over het aanzetten tot anorexia blijven de jury achtervolgen.

RTL is het beu

RTL is er moe van. "Wij willen de link met anorexia helemaal niet maken. Als je model bent van beroep moet je nu eenmaal op je lichaam letten. Een nagelspecialist heeft ook geen zand onder haar nagels", zo meldt een woordvoerder van RTL in de Volkskrant.

"Natuurlijk vinden wij het belangrijk dat de deelnemers van Benelux Next Top Model niet doorslaan met het letten op hun eten. Maar dat is iets heel anders dan het aansporen tot anorexia. Dat is een ziekte in iemands hoofd", aldus RTL.

Femke Halsema

Femke Halsema is het daar niet mee eens. "Zap ik net langs een topmodellenprogramma. Zegt mollige stylist tegen beeldschoon jong meisje: 'je buik hangt over je knieën'. #compleetgek", zo twitterde zij maandagavond na de uitzending.

"En daar zit zo'n Daphne Deckers dan stom bij te grinneken: ongelooflijk."