Trend Report: De terugkeer van de knoop

AMSTERDAM - De stylisten van WeLikeFashion.com vertalen voor NU wekelijks een catwalktrend naar de kledingkast. Dit keer een lofzang voor de knoop.

De knopen zijn weer terug en absoluut een van de grotere trends voor het komend seizoen. De opvallende knopen werden al gezien bij de military jackets en deze winter zijn ze overal.

Rond 1998 verdwenen de knopen geheel uit het modebeeld. Designers maakten enkel gebruik van blinde sluitingen waarbij de knoopsgaten worden weggewerkt in een speciale bies achter het voorpand. Vanzelfsprekend werd de rits een vervanging van de knoop. Vooral designer Lanvin maakte in die tijd een spraakmakende collectie met opvallende ritsen.

De militaire jasjes hebben al een aantal opvallende knopen laten zien, vanaf komende seizoen zijn de double breasted jasjes en vesten (met twee rijen knopen naast elkaar) veel te zien in de collecties.

Dubbele rij knopen

Burberry Prorsum showt haar opvallende winterse trenchcoats met opvallende bewerkte goudkleurige knopen. Ook Balmain geeft haar elegante jasjes een bijtijdse look door de dubbele rij knopen. Oscar de la Renta maakt gebruik van prachtige stenen, welke doen lijken op bevestigde juwelen.

Niet alleen op jassen en vesten is de sluiting nadrukkelijk aanwezig, ook prachtige avondjurken worden bewerkt met kleinere glanzende knoopjes. Stella McCartney showde een denim doorknoopjurk met opvallende knoopjes. Enkele designers beweren zelfs dat de sluiting de identiteit van een persoon weergeeft.

Open of dicht

Het is een gewoonte om de knopen van een jasje niet allemaal te sluiten. In de regel gaat de knoop op taillehoogte altijd dicht, de onderste knoop blijft open. Ook bij double-breasted jasjes wordt de onderste rij meestal niet gesloten.

Wie een single-breasted (enkele rij) jasje met drie of meer knopen helemaal sluit, kan een fashion-forward look krijgen, maar de scheidslijn tussen stijlvol en stijlloos is hier vrij klein.

Style tip

Deze trend is makkelijk te vertalen naar de eigen garderobe. Combineer een top met een blazer of wollen vest met knopen of bevestig een paar extra knopen op een jas of vest, om geheel met deze trend mee te gaan.

Ga op zoek naar oude authentieke knopen of herbruik knopen van items die eigenlijk niet meer gedragen worden. De knoop is belangrijk dit seizoen en verdient alle aandacht.

Trend Report: De terugkeer van de knoop

Deel deze foto via:

Terug naar slideshow

Lees meer over:
Tip de redactie