Sesamstraat leert donkere meisjes van hun haar houden

AMSTERDAM - Het Amerikaanse Sesame Street wil met een nieuwe video, genaamd 'I Love My Hair', bereiken dat donkere meisjes hun haar kroeshaar meer accepteren.

In de video zingt een muppet, een vrolijk bruin meisje, hoe gek ze is op haar haar. Ze draagt haar lokken in verschillende kapsels; afro, dreads, vlechten, los en in een grote knot.

Ze zingt dat ze niet naar de beautysalon hoeft om mooi haar te hebben en dat ze met haar krullen zelf veel leuke kapsels kan maken. Het opgewekte meisje noemt haar kapsel zelfs een geweldig deel van zichzelf.

Het simpele, zorgeloze liedje lijkt meer dan een ode aan kroesharen: het is eveneens een verhandeling over wat het betekent om Afro-Amerikaans te zijn en een bevestiging dat er iets verandert op het gebied van donkere schoonheid. Dat stelt althans The Atlantic Wire.

Good Hair

Chris Rock maakte in 2009 een documentaire genaamd Good Hair over Afro-Amerikaanse vrouwen en hun leven in de VS. Hier komt ook aan bod hoe donkere vrouwen steil haar zien als een schoonheidsideaal.

Dat is waarschijnlijk waarom strijders van de burgerrechten in de jaren zestig de term 'black is beautiful' verspreidden. Dit moest Afro-Amerikaanse vrouwen aanmoedigen om trots te zijn op hun natuurlijke haar en om hun haar dus niet te steilen.

I Love My Hair: 

Lees meer over:
Tip de redactie