Ecuador

Apart hoe dingen soms lopen, hoe het leven het vermogen heeft om bepaalde zaken samen te laten komen. Ik zal je een voorbeeld geven..

Vorig jaar werd ik gevraagd voor Waar is de Mol?, een programma van Johnny de Mol waarvoor hij een bekende Nederlander mee neemt naar een plek die de persoon in kwestie mag uitkiezen. Een leuk idee, helemaal omdat ik mocht kiezen waar ik naar toe wilde, wat geen makkelijke keuze bleek.

Eerst wilde ik graag iets doen rond mijn bloemen of misschien voor een vrijwilligersorganisatie waarmee ik werk. Uiteindelijk koos ik voor een land waar ik nog nooit geweest was, Ecuador, en mijn droom was om er bij een authentieke stam terecht te komen.

De trip was fantastisch, enorm genoten. Vanaf het eerste moment. Van Quito te paard naar de haciënda's in de bergen, om in de oerbossen uit te komen en te ‘leven’ met een stam, de Huaorani’s. We gingen met deze stam op jacht, in wat voor hen een achtertuin is. Lopend achter de naakte billen aan. Ja, deze mannen dragen inderdaad alleen een ‘string’, die hun piemel aan de voorhuid vasthoudt. Hier lieten ze me van alles zien: van bloemen die ze gebruiken als anticonceptie tot eetbare mieren, die smaakten naar citroen en een goede bron van proteïne vormen.

We hebben gezwommen in de Amazone, met stamleden gevist naar piranha’s, de tijd stond er stil. En de intensiteit van dit alles maakte een enorme indruk op me.

Onze begeleider Stalin, een Ecuadoriaan die getrouwd is met een Nederlandse en die zijn tijd half hier, half in Nederland doorbrengt, kon prachtig vertellen. Zijn verhalen waren enorm boeiend. Vooral het feit dat hij bij deze stammen heeft kunnen en mogen leven, hun taal heeft geleerd en hun manier van overleven heeft overgenomen, was apart om te mogen ervaren.

De verhalen over wat er gaande is in de oerbossen zijn afschuwelijk. Oliemaatschappijen komen binnen en vernietigen hele stukken land (soms zonder überhaupt een druppel olie te vinden) en stammen worden om diezelfde reden koelbloedig uitgemoord.

Johnny en ik waren allebei enorm onder de indruk van deze man en na afloop van deze reis stapten we beide het vliegtuig in met het gevoel iets te willen doen voor Ecuador. Op dat punt sprak ik dan ook met mezelf af dat als zou blijken dat ik íéts kon doen, ik dat ook zeker wilde doen. Het liet me niet meer los.

Gelukkig is me dat gelukt. Namelijk in een samenwerking met Samsung. Ze wilden graag een campagne organiseren en doordat ze hun oog hiervoor op mij lieten vallen als ‘gezicht van’, kwamen ook onze inmiddels gestarte stichting Save the native Forest en dus de oerbossen van Ecuador al snel in het vizier.

Frederique.

Frederique in Ecuador

Deel deze foto via:

Terug naar slideshow

Lees meer over:
Tip de redactie