'Nederlandse vrouw ook aan Afro-Amerikaanse haarbehandeling'

AMSTERDAM - In Amerika dwepen vrouwen met een afro of pluizig haar met de keratine behandeling, volgens hen is steil en glanzend het schoonheidsideaal. De behandeling zou een eind moeten maken aan weerbarstig haar.

Tijdens een anderhalf tot drie uur durende behandeling wordt het haar gevoed met keratine. Een lichaamseigen bouwstof die in haar, nagels en huid voorkomt en zorgt voor souplesse en stevigheid.

Na de behandeling kan het haar gemakkelijker steil gemaakt worden. Sterren als Halle Berry, Jennifer Aniston, Nicole Richie en Lindsay Lohan zijn al fan en gebruiken het om met een gepolijst kapsel op de rode loper te kunnen verschijnen.

Inmiddels bieden ook in Nederland 36 kapperszaken het aan, onder namen als Coppola Treatment, Global Keratin en The Relaxer van kappersmerk Paul Mitchell. Vanaf volgend jaar komt ook Kerastase van L’Oréal, het grootste kappersmerk in ons land, met een soortgelijke behandeling.

Uitkomst

Piet-Jan Duivenvoorden, kapper en Hairdresser of the Year 2010, zegt dat de behandeling een uitkomst is voor vrouwen met weerbarstig haar.

"Denk alleen niet dat als het er eenmaal inzit, je niets meer aan je haar hoeft te doen. Je zal het altijd nog moeten stijlen, om het glad te krijgen. Je haar is nu alleen handelbaarder geworden, dus makkelijker te stijlen. Dat is het grote verschil. Na een miezerige regenbui kan je mooi gladgemaakte coupe nog altijd opspelen", zo meldt hij op BeautyJournaal.

Behandeling onomstreden

De behandeling is echter niet geheel onomstreden doordat sommige aanbieders de agressieve stof formaldehyde bijvoegen, in de jaren tachtig vooral gebruikt voor de permanent en het ontkroezen van afro haar.

In Amerika zijn al geruime tijd minder positieve reacties te horen over het gebruik deze agressieve middelen. Zo zei Tyra Banks in 2009 in haar talkshow: "Waarom zou je je überhaupt aan het witte schoonheidsideaal met glad, glanzend haar willen conformeren?"

Tip de redactie