AMSTERDAM - In 2005 werd supermodel Kate Moss gefotografeerd terwijl ze een aantal lijntjes cocaïne snoof. De foto verscheen op de cover van de Daily Mirror en voorspelde het einde van Kate’s carrière. Maar het tegendeel blijkt waar.

Het cocaïneschandaal heeft de carrière van het supermodel juist de lift in geholpen, mede door de aanpak van Kate’s manager, Sarah Doukas.

"Alle publiciteit is goede publiciteit. Het belangrijkste was dat ik goed voor Kate zorgde. Ik heb veel telefoontjes gepleegd naar onze klanten om ze gerust te stellen en te vertellen dat er niets mis is met Kate", vertelt Sarah Doukas tegen de Daily Mail.

Gedumpt

Een paar dagen na de publicatie van de beruchte foto, stond de carrière van Moss op springen; ze werd ontslagen door verschillende grote merken waarvoor zij werkte, waaronder Chanel, H&M en Burberry. Na deze tegenslag kreeg het Britse supermodel toch weer verschillende aanbiedingen, waardoor ze snel terugkrabbelde uit haar carrièredip.

Ook financieel heeft het schandaal Kate geen windeieren gelegd. Voor de 'cocaïnecrisis' mocht het model twee miljoen pond in haar zakken steken, maar na het schandaal zag ze haar inkomsten verdubbelen en verdient ze tegenwoordig een slordige vier miljoen pond per jaar.

Rolmodel

Ten tijden van het drugsschandaal date Kate met zanger Pete Doherty, die er geen geheim van maakt dat hij verslaafd is aan heroïne. De foto van een snuivende Kate werd genomen tijdens een oefensessie van Doherty’s band, de Babyshambles.

Toch kwam het verhaal volgens Doukas volledig uit de lucht vallen. "Het gevoel dat ik heel sterk over haar had, was het feit dat Kate geen Hollywood-actrice is, ze doet nooit interviews en ze doet geen Hello!. Ik weet dat ze een publiek figuur is en dat ze op dat punt ook het goede voorbeeld moet geven, maar aan de andere kant, haar privéleven is privé en ze is ook maar gewoon een model."

Toch leerde Doukas dat Moss een rolmodel functie heeft. "Ik heb dat helemaal begrepen en zij ook. Je leeft en leert en gaat verder."