'Variatie in seksleven zorgt sneller voor hoogtepunt'

AMSTERDAM - Vrouwen beleven eerder een orgasme wanneer ze seks hebben in verschillende standjes. Ook orale seks leidt bij de dames eerder tot een hoogtepunt, zo blijkt uit een Amerikaanse studie.

Het onderzoek (National Survey of Sexual Health and Behavior) werd gehouden onder 5.865 Amerikanen van 14 tot 94 jaar.

Hieruit bleek daarnaast dat de seksuele activiteit onder de bevolking toeneemt, vergeleken met 20 jaar geleden. Dit geldt voornamelijk voor jongeren: zij zijn seksueel actiever dan hun ouders vroeger waren.

30 procent van de jongeren tussen 16 en 17 jaar doet aan geslachtsgemeenschap. Tot aan de leeftijd van 29 blijft dit aantal stijgen naar 86 procent onder mannen en 87 procent onder vrouwen. Daarna daalt dat aantal weer gestaag.

Veiliger

Jongeren doen het dus meer, maar ook veiliger dan eerst. 79 procent van jongens tussen 14 en 17 jaar gebruikt een condoom tijdens de seks, van de meisjes is dat 58 procent.
Opvallend is dat in een kwart van alle gevallen van geslachtsgemeenschap een condoom gebruikt wordt, bij singles is dat bij een op drie.

Onder volwassenen is het condoomgebruik minder. Een oorzaak hiervan kan zijn dat een eventuele zwangerschap minder problematisch wordt gevonden op latere leeftijd.

Het onderzoek toont daarbij ook aan dat volwassenen van nu ook zeker nog een actief en bevredigend seksleven hebben.

Lees meer over:
Tip de redactie