AMSTERDAM – Rijkdom, zorgzaamheid en een knappe kop staan niet langer bovenaan het vrouwelijke verlanglijstje als het aankomt op een partner. Vrouwen zijn zo goed als tevreden met enkel de zekerheid van een relatie.

Een onderzoek, gehouden onder 150.000 vrijgezellen, gaf aan dat er tijdens het daten meer gelet wordt op gezondheid, stabiliteit en verbintenis in plaats van dure cadeaus en rijkdom. De recessie lijkt hiermee een nieuwe generatie singles te hebben geschapen, die niet onder de indruk zijn van hoge salarissen en romantische gebaren.

In plaats daarvan zoeken singles naar traditionele waardes, partners die zich willen binden en kinderen krijgen, aldus de Daily Mail. 14 procent van de daters ziet een hoog inkomen als een beslissende factor tijdens het zoeken naar een partner, terwijl 96 procent zegt dat emotionele binding belangrijk is.

Vrijgezel

Volgens Match, het bedrijf achter de datingwebsites Match.com en Matchaffinity.com, is trouwen een traditie die bij velen minder in de planning staat. Ongeveer een derde van de daters ziet het huwelijk als het ultieme teken van overgave en verbintenis, voor de rest hoeft het niet zo.

Het onderzoek wees uit dat de mensen tussen 25 en 40 het meest op zoek zijn naar een date die nuchter is en goede manieren heeft.

Romantisch gebaar

Katie Sheppard, van de website Match, zegt dat het verfrissend is te zien dat er een nieuw soort dating opkomt. "Ze willen simpelweg liefde geven via fijne gebaren in plaats van met geld te smijten."

De praktisch ingestelde dater wil meer moeite doen voor het vinden van een partner, 47 procent beweert dat ze het niet erg zouden vinden te moeten verhuizen om bij hun partner te kunnen zijn.